Deviant Logo

Wyposażenie gastronomii – dobry pomysł czy trudna droga do sukcesu?

Wyposażenie gastronomii – dobry pomysł czy trudna droga do sukcesu?

Popularność zagadnień powiązanych z gastronomią i gotowaniem rośnie z dnia na dzień. Ze względu na propagowanie programów kulinarnych, w których gwiazdy telewizji, kina czy muzyki przekazują swoje wskazówki dotyczące przygotowywania potraw, odnosi się wrażenie, że od jakiegoś czasu cały świat konsekwentnie ma nową pasję – gotowanie. Gotują aktorzy, gotują politycy i gotują przeciętni obywatele, którzy za sprawą magii ekranu marzą nieustannie o otwarciu swojej własnej restauracji lub kawiarni, w której będzie panować miła atmosfera, menu będzie doskonałe, jedzenie smaczne, a konsumenci szczodrzy i szczęśliwi. Obecnie już niemal każda stacja telewizyjna posiada swój własny blok kulinarny, w którym pojawiają się najważniejsze osobistości, a wyposażenie gastronomii jest doskonałe i niezawodne.

Atmosfera w kuchni jest sielankowa – znana aktorka, idealnie ubrana i umalowana, przygotowuje swoje ulubione kotlety smażone jeszcze przez jej prababkę, a tuż obok niej stoją jej rozmówcy i znajomi, którzy spędzają miło czas na pogawędkach o trudnych sprawach na zmianę z pytaniami o technikę smażenia czy panierowania. Na antenie mamy możliwość podglądania etapów tworzenia restauracji, gdzie wyposażenie gastronomii zdobywa się na wyciągnięcie ręki, menu można zmienić z dnia na dzień, a marketing pozwala przyciągnąć setki konsumentów wchodzących do lokalu drzwiami i oknami. Zmęczone panie domu oraz niedzielni kucharze marzą więc o swoich restauracjach żyjąc w przeświadczeniu, że stworzenie gastronomii nie jest tak trudne, jak mogłoby się to wydawać. Schody zaczynają się oczywiście już na pierwszym etapie, kiedy trudności biurokracyjne okazują się sitem, przez które przesiewani są niedoszli entuzjaści kawiarenek i barów. To, co z zapartym tchem można śledzić siedząc wygodnie w fotelu w praktyce okazuje się elementem nie do przeskoczenia. Otwarcie, prowadzenie oraz utrzymanie swojego lokalu gastronomicznego wymaga bowiem zakasania rękawów, ciężkiej pracy oraz miesięcy nieprzespanych nocy. Zanim lokal będzie mógł cieszyć się szacunkiem konsumentów i konkurencji, konieczne jest włożenie w jego rozwój, wyposażenie gastronomii oraz doświadczony personel ogromne środki finansowe oraz sporo serca i energii. Wiadomo oczywiście, że każdy, kto posiada pomysł na biznes, smykałkę do interesów oraz odrobinę szczęścia, ma spore szanse na to, aby odnieść sukces.

lokal gastronomicznyZe względu jednak na to, że obecnie na naszym rynku rozwija się coraz więcej restauracji, znalezienie innowacyjnego pomysłu może okazać się niezwykle trudne. Z tego też powodu przed wypłynięciem na głębokie wody, warto dobrze się zastanowić, czy wystarczy nam entuzjazmu, siły i cierpliwości, aby ruszyć do przodu ciężką maszynę restauratorską. Przed przystąpieniem do cieszenia się swoim lokalem, należy uzyskać prawo do prowadzenia działalności gospodarczej i znaleźć miejsce, które byłoby nie tylko dostosowane do naszych możliwości finansowych, ale i zgodne z biznesplanem oraz wymaganiami Inspektoratu Sanitarnego oraz przepisów przeciwpożarowych. Każde miejsce, w którym na szeroką skalę będą serwowane posiłki, musi być skrajnie higieniczne i bezpieczne, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na to, czy w konkretnym miejscu znajduje się wystarczająca ilość pomieszczeń aby możliwe było sprawne usadowienie konsumentów, stworzenie kuchni, zaplecza w którym trzymane byłyby półprodukty oraz nieprzetworzona żywność oraz pomieszczenia sanitarne dla klientów i personelu. W lokalu musi być też w pełni sprawna instalacja elektryczna oraz wodno-kanalizacyjna, dlatego też nie dajmy się skusić na niskie ceny pomieszczeń bez sprawdzenia czy wszystko działa jak należy. Czasami bowiem koszty remontu wielokrotnie przekraczają nasz budżet oraz wartość całego miejsca, dlatego warto przyjrzeć się także tym droższym ofertom, które nie wymagają intensywnych przeróbek oraz znajdują się w atrakcyjnym miejscu. Lokalizacja jest niezwykle ważna, dlatego też należy liczyć się z tym, że w centrach dużych miast ceny będą znacznie wyższe, podobnie zresztą jak koszty eksploatacji.

Kolejnym krokiem jest oczywiście ustalenie kosztorysu, przewidywanych opłat miesięcznych za prąd i wodę, koszt utrzymania personelu, ilość obsługiwanych klientów oraz zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt. Wyposażenie gastronomii jest bowiem tak samo ważne jak lokalizacja czy wykwalifikowany personel, ze względu na to, że to od niego w znacznej mierze zależy, czy posiłki będą przygotowywane w sposób zdrowy, bezpieczny i z zachowaniem wszelkich możliwych norm. Ze względu na to, że to właśnie kuchnia jest miejscem, które jest najważniejsze dla sprawnego funkcjonowania całego przedsięwzięcia, warto zadbać o to, aby była umeblowana i prowadzona w sposób najlepszy z możliwych. Z tego też powodu współczesne wyposażenie gastronomii powstaje z najwyższej klasy stali nierdzewnej, która doskonale sprawdza się w kuchnia, w której regularnie panują trudne warunki, takie jak wysoka temperatura, para wodna czy konieczność stałego czyszczenia sprzętu silnymi środkami dezynfekującymi. Ze względu na to, że stal jest odporna na odkształcenia i zarysowania, doskonale sprawdza się jako warstwa pokrywająca blaty stołów, na których szatkowane są warzywa i owoce, garnków, które są nieustannie użytkowane w kuchni, patelni oraz urządzeń mechanicznych, takich jak chłodziarki, zmywarki czy piece. Wyposażenie gastronomii zwykle pochłania znaczną część budżetu, a że nie może być wykonane w sposób tani i niedokładny, jego wybór musi być dobrze przemyślany. Jeżeli nie stać nas na zakup potrzebnych urządzeń nie będziemy w stanie sprawnie funkcjonować w branży. Oczywiście na sam początek kuszące może być zaopatrywanie się w urządzenia używane, co może mieć swoje plusy i minusy. Plusem jest oczywiście ich cena i to, że czasami nawet działają jak należy i że z czasem – kiedy restauracja zacznie generować zyski – można je wymienić na nowe. Minusem jest oczywiście to, że restauracja nie będzie generować zysków, jeżeli urządzenia nie będą sprawne, a przygotowywane w nich dania niezdrowe lub niedopieczone, dlatego też zawsze warto zainwestować w towar najlepszej jakości, który będzie posiadał wszelkie możliwe gwarancje i prawo do regularnego serwisowania przez doświadczonych techników.

Comments are closed.